
Mykerinos pre dvoch 
 
Platia všetky pravidlá hry pre troch hráčov. Okrem toho hrajú obaja hráči za tretieho neutrálneho hráča. 
Neutrálny hráč nezískava body, používa sa iba na blokovanie protihráča. 
 
Na začiatku každého kola (fáza 1) si vezme každý hráč 11 archeológov svojej a 4 archeológov neutrálnej 
farby. Značka neutrálneho hráča sa umiestni na poli s číslom 2 na lište riešenia rovnosti. To znamená, že 
prvý pasujúci hráč bude vždy pred neutrálnym a druhý pasujúci za neutrálnym ráčom. 
 
Počas fázy 2 každý hráč najprv zahrá svoj vlastný ťah. Ak nepasoval, môže následne vykonať jednu 
z akcií A, B za neutrálneho hráča. Pritom musí dbať pravidiel nasadzovania a nesmie používať karty 
mecenášov v prospech neutrálneho hráča. 
 
Počas vyhodnotenia neutrálny hráč vždy (ak je prvý alebo druhý v zóne) volí branie karty. 
Voľbu karty určuje niektorý hráč podľa poradia v zóne: 
• Ak je neutrálny hráč prvý, volí kartu tretí alebo nezastúpený hráč. 
• Ak je neutrálny hráč druhý, volí kartu prvý hráč. 
Karty, ktoré berie neutrálny hráč sa odstraňujú z hry a ukladajú naspäť do škatule. 
Ak je neutrálny hráč jediným zastúpeným v zóne, odstránia sa obe karty. 

MYKERINOS – pravidlá hry v slovenčine 
Hra od Nicolasa Ouryho – grafika Amaud Demaegd – design Cyril Demaegd 
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Obsah 

• 1 hrací plán 
• 36 parciel – kariet mecenášov 
• 100 archeológov (po 25 modrých, červených, zelených a bielych kociek) 
• 12 značiek pre hráčov  
• 7 bodovacích krúžkov „+50“ 
• 1 krúžok začínajúceho hráča 
• 5 krúžkov so znakmi mecenášov 
• tieto pravidlá 
Stalo sa... 
roku 1899. Už viac ako celé storočie 
fascinuje Európanov na základe 
objavov Denona, Champolliona 
a Petrieho a všetkých ostatných 
egyptológia. 
 
Pri honbe za dobrodružstvom 
a slávou prehľadávajú skupiny 
archeológov piesok Egyptu. 

Cieľ hry 
Hráči sa stanú organizátormi archeo-
lógov, ktorí sa z poverenia svojich 
mecenášov pustili do práce. 
V Egypte robia vykopávky v nádeji 
nájsť cenné artefakty, ktorými vy-
zdobia najprestížnejšie haly 
v múzeu.

Príprava hry 
• Hrací plán položte do stredu stola. 
• Archeológovia všetkých farieb sa položia vedľa plánu – tvoria spoločnú zásobu 
• Každý hráč si vyberie farbu a vezme si odpovedajúce dve značky. Jednu položí na nulu na počítadle 

(1) a druhú položí vedľa lišty riešenia rovností (4). 
• Náhodne sa vyberie začínajúci hráč. Ten vezme 5 krúžkov so znakmi mecenášov a náhodne ich 

rozloží na vopred pre ne pripravené políčka pri krídlach budovy múzea (3). 
Princíp hry 

Hra prebieha v štyroch kolách. Počas každého kola robia hráči vykopávky na niektorom území Egypta. 
Vykopávky uskutočňujú položením archeológa svojej farby na políčko vykopávok. Na konci kola, keď sa 
dokončili vykopávky na území, môžu hráči s najlepšie umiestnenými archeológmi buď prevziať parcelu, 
alebo poslať archeológov, ktorí pripravia výstavu konanú na konci hry, do múzea. 
Každá parcela územia je zastrešovaná niektorým z mecenášov. Ak teda hráč  prevezme parcelu, tak 
môže využiť špeciálnu vlastnosť jej mecenáša v každom ďalšom kole. V múzeu sú rôzne prestížne haly. 
Hráči sem posielajú archeológov, aby si ich rezervovali. Pritom musia zvážiť, kam poslať svojich archeo-
lógov a pritom brať ohľad na napredovanie spoluhráčov.  



 
 

Karty 
35 z 36 kariet zobrazujú na lícnej strane parcelu a na rubovej mecenáša. Posledná karta má iba parcelu 
na lícnej strane. 
Parcely: Parcely sú krajinami, na ktoré umiestňujú hráči svojich archeológov, robiacich vykopávky. 
Každá parcela pozostáva zo 6 políčok. Jednotlivé políčka sú buď prázdne, alebo je na nich zobrazená 
pyramída. Pyramídy predstavujú prekážky a hráči na ne nemôžu umiestňovať svojich archeológov. 
Okrem toho je na lícnej strane parcely informačný ovál. V ňom je uvedené, koľko bodov získa hráč 
s parcelou a v strede je informácia, kto je mecenášom, zastrešujúcim spomínanú parcelu. Niektoré par-
cely neprinášajú bodový zisk, iné prinesú hráčovi, ktorý parcelu získal, 2, 3, alebo 5 bodov. 
Územia: Na začiatku každého kola sa vyloží za pomoci kariet nové územie (Obr.1, pozri aj fázu 1). 
Územie tvorí druhú časť hracieho plánu. Parcely sa ukladajú v skupinách po dve. Takáto dvojica tvorí 
jednu zónu (Obr. 2). Poznámka: Parcely nemajú „vpravo“ a „vľavo“, preto nehrá jej natočenie pri rozkla-
daní území úlohu. 
Jednotlivé zóny, tvoriace územie spolu hraničia aj keď sú od seba úzkymi medzerami oddelené. Medzery 
slúžia iba na zvýraznenie, ktorá dvojica parciel tvorí zónu. 
Dve políčka, ktoré sú horizontálne, alebo vertikálne (nie diagonálne) priamo vedľa seba sú susedné 
(Obr. 3). Informačný ovál na parcelách nepredstavuje prekážku. Dve políčka, medzi ktorými je informač-
ný ovál sú teda susedné. 

1. počítadlo víťazných bodov 

2. múzeum 

3. krídlo budovy múzea 

4. lišta riešenia rovností 

5. mecenáši (sponzori) 

Obr. 1: územie  Obr. 2: zóna  Obr. 3: susedné políčka  

Koniec hry a vyhodnotenie 
 
Hra končí po štvrtom kole. Vtedy začína záverečné vyhodnotenie. 
 
Výstava v múzeu 
Počas výstavy získavajú hráči body v závislosti od kariet, ktoré 
počas hry zozbierali, a hál, ktoré obsadili svojimi architektmi. 
 
Napríklad hala v krídle lorda Lemona ovplyvňuje hodnotu kariet 
lorda Lemona, ktoré hráč má. Každá karta môže priniesť bodový 
zisk 1, 2, 3 alebo 5 bodov. 
 
Body za múzeum sa udeľujú postupne od krídla č. 1 až po krídlo č. 
5. Za každé krídlo múzea získajú hráči body v závislosti od počtu 
kariet mecenášov, ktorí majú, a od hodnoty haly, v ktorej majú 
archeológa. 
• Ak hráč umiestnil archeológa do haly s hodnotou 5, získa za 

každú kartičku príslušného mecenáša 5 bodov. 
• Ak hráč umiestnil archeológa do haly s hodnotou 3, získa za 

každú kartičku príslušného mecenáša 3 body. 
• Ak hráč umiestnil archeológa do haly s hodnotou 2, získa za 

každú kartičku príslušného mecenáša 2 body. 
• Ak hráč neumiestnil archeológa do príslušnej haly, získa za 

každú kartičku príslušného mecenáša 1 bod. 
• Ak hráč umiestnil archeológov do viacerých hál jedného me-

cenáša, získa za každú kartičku príslušného mecenáša najvy-
šší počet bodov z obsadených hál (nie súčet, ale maximálnu 
hodnotu!). 

 
Série 
Za každú celú sériu všetkých 5 rôznych mecenášov získa hráč 
navyše bonus 5 bodov. 
 
Hráč, ktorý má po záverečnom vyhodnotení najviac bodov, 
vyhral hru. Pri rovnosti vyhral hráč, ktorému ostalo najviac 
archeológov vo vlastnej zásobe. Ak aj tu došlo k rovnosti, má 
hra dvoch víťazov. 
 
Poznámka: Jedna parcela (tá s 5 bodmi) nemá na rube žiadneho 
mecenáša. Táto karta pri záverečnom hodnotení neprináša zisk z výstav v múzeu ani za série. 
 
  

Výstava v múzeu: 
Na konci štvrtého kola má  modrý vedľa 
zobrazené karty. Na základe pozícií 
modrého v múzeu získa: 
• 3 body za každú kartu lorda 

Lemona, t.j. 6 bodov 
• 3 body za kartu Mrs. Blackmore 
• 5 bodov za každú kartu sira 

Browna, t.j. 15 bodov 
• 2 body za každú kartu colonela 

Tangerinea, t.j. 4 body 
• 1 bod za kartu lady Violet 
Série: Modrý má jednu kompletnú sériu. 
Dostane teda ďalších 5 bodov. 



Branie parcely 
Hráč si berie kartu parcely k sebe. Ak je v informačnom ovále číslo (2, 3 alebo 5), získa hráč okamžite 
tieto body a posunie svoju značku na počítadle o príslušný počet políčok. Potom položí kartu viditeľne 
mecenášom navrch pred seba. 
Rezervácie v múzeu 
Múzeum pozostáva z jednej centrálnej haly, v ktorej sú priechody (otvorené dvere) do ďalších hál jednot-
livých krídiel. 
Každé z 5 krídel pozostáva z dvoch hál: jedna s hodnotou 3 a z nej vedú dvere do druhej s hodnotou 5. 
Každé krídlo je venované konkrétnemu mecenášovi.  
Okrem toho je medzi dvomi krídlami vždy miestnosť s hodnotou 2. Táto hala prináleží k obom krídlam, 
s ktorými susedí, a poskytuje priechod k obom halám hodnoty 5.  
Čím vyššie je číslo v hale, o to viac bodov prinesie pri záverečnom bodovaní výstav. Každú halu môže 
rezervovať najviac jeden archeológ. 
Keď hráč umiestňuje archeológa do múzea, má dve možnosti: 
• Umiesti ho do voľnej haly s hodnotou 2 alebo 3. 
• Umiestni ho do haly s hodnotou 5 v prípade že už má v niektorej hale s hodnotou 2 alebo 3 s ňou 

susediacou archeológa. (Inak povedané, nový archeológ môže byť umiestnený vedľa už ležiacej 
kocky vlastného architekta. Vedľa znamená, že sa dá do novej haly prejsť z obsadenej haly cez je-
diné otvorené dvere.) 

Koniec fázy vyhodnotenia 
Ak sú všetky zóny vyhodnotené, končí fáza 3 týmito úkonmi: 
• Posledný hráč na lište riešenia rovností sa stane prvým hráčom a získa žetón začínajúceho hráča. 
• Lišta riešenia rovností sa vyprázdni. 
• Mecenáši, ktorých hráči počas fázy 2 otočili, sa otočia naspäť. V nasledujúcej druhej fáze nového 

kola je možné ich hneď zase použiť. 
 
Nakoniec začína nové kolo. 
Nenasadení archeológovia z vlastnej zásoby ostávajú hráčovi do nového kola. Kto nepoužil všetkých 
svojich archeológov z vlastnej zásoby, má v nasledujúcom kole k dispozícii o týchto archeológov viac ako 
dostane v prvej fáze. 

Rezervácie v múzeu: 
Zelený umiestňuje svojho archeológa zo spoločnej zásoby do 
múzea. Je to jeho prvý archeológ v múzeu, takže ho nemôže 
umiestniť do haly s hodnotou 5. Tiež ho nemôže umiestniť do už 
obsadenej haly. Tak si vybral dvojkovú halu medzi krídlami Mrs. 
Blackmore a lorda Lemona.  

Rezervácie v múzeu, pokračovanie: 
Pri vyhodnotení ďalšej zóny sa zelený rozhodol opäť umiestniť 
archeológa do múzea. Teraz už má archeológa v dvojkovej hale 
medzi krídlami Mrs. Blackmore a lorda Lemona, takže môže 
umiestňovať do päťkových hál Mrs. Blackmoreovej a lorda 
Lemona. Rovnako si môže vybrať ešte aj niektorú neobsadenú 
dvojkovú alebo trojkovú halu. Nakoniec sa rozhodol pre päťkovú 
halu lorda Lemona, ktorá sa tým stala pre ostatných hráčov 
nedostupnou. 
 

Priebeh hry 
Každá hra pozostáva zo štyroch kôl a každé kolo zahŕňa tri 
fázy. 

Fáza 1 – nové kolo 
Na začiatku každého kola dostane hráč archeológov zo 
spoločnej zásoby. Týchto umiestni viditeľne pred seba. Hráči 
dostanú pravidelne 
• po 11 archeológoch pri hre 3 hráčov, 
• po 8 archeológoch pri hre 4 hráčov. 
Ak by sa stalo, že pre niektorého hráča nie je dostatok 
archeológov v spoločnej zásobe, dostane tento hráč iba 
toľko archeológov, koľko je k dispozícii. 
Takto získaní archeológovia tvoria vlastnú zásobu. 
Následne rozloží začínajúci hráč územie, na ktorom sa 
v tomto kole budú robiť vykopávky. Vykladanie územia 
začína zamiešaním kariet parciel a položením kariet (pozri 
obrázok vedľa). Vykladanie začína hráč vždy prvým radom 
priamo pod hrací plán. 

Fáza 2 – vykopávky 
Začínajúci hráč a po ňom postupne hráči sediaci v smere 
pohybu hodinkových ručičiek vykoná jednu z nasledujúcich 
štyroch akcií: 
A) začať nové vykopávky 
hráč vezme jedného archeológa z vlastnej zásoby a položí 
ho podľa uváženia na niektoré voľné políčko rozloženého 
územia. Pozor, na políčku nesmie byť zobrazená pyramída. 
(Hráč postavil hlavný stan svojich vykopávok.) 
B) rozšíriť existujúcu vykopávku 
hráč vezme dvoch archeológov z vlastnej zásoby a prvého 
položí na políčko susedné s políčkom, na ktorom už je 
niektorý jeho archeológ. Druhého položí tak, aby bol na 
susednom políčku s políčkom na ktoré práve položil prvého 
archeológa v tomto ťahu. (Keď sa zakladá nový hlavný stan, 
treba nanosiť všetku výstroj. Preto možno obsadiť iba jedno 
políčko. V tomto ťahu sa môže archeologická výstroj akoby 
brať z už obsadeného políčka, takže vykopávky môžu vzni-
kať rýchlejšie. Dvojica archeológov s políčkom, z ktorého berú výstroj tvorí hada. Jeho hlavou je už 
existujúca vykopávka a telom nové dve vykopávky vo forme položených archeológov.) 
C) pasovať 
Hráč sa vzdá všetkých ďalších ťahov v tejto fáze kola a pasuje. Pre označenie pasovania uloží svoju 
značku na prvé voľné políčko lišty riešenia rovností. (Neobsadené políčko s najnižším číslom.) Pre tohto 
hráča fáza 2 skončila. Ak hráč už nemá archeológa vo vlastnej zásobe je toto jediná akcia, ktorú môže 
urobiť. 
D) Využiť pomoc mecenáša 
Táto akcia je možná až od druhého kola hry a aj to len v prípade, že hráč získal v tretej fáze predchádza-
júceho kola nejakú parcelu. (Pozri fázu 3.) 

Rozloženie územia: Na začiatku prvého, druhého, 
tretieho kola sa vyloží vždy po osem parciel, čím sa 
vytvoria 4 zóny územia (žlté karty v obrázku). Na 
začiatku štvrtého kola sa vyloží zvyšných 12 parciel 
a vytvorí sa takto 6 zón (žlté a červené karty na 
obrázku, pozri aj Obr. 1 na predchádzajúcej strane)  

Červený rozširuje svoju existujúcu vykopávku 
(políčko A). Najprv položí archeológa na políčko B, 
potom na políčko C. 

Modrý začína nové vykopávky.  Môže umiestniť 
svojho archeológa buď na políčko A, alebo na 
políčko B (prázdne). Nesmie ho však umiestniť na 
obsadené políčka C a D ani na pyramídy E a F. 

Zelený pasoval. Položil svoju značku na prvé voľné 
políčko lišty riešenia rovností. (V tomto prípade na 
jednotku, lebo zelený je prvý hráč, ktorý pasoval.)  



Modrý otočí jednu zo svojich kariet: lorda Le- 
mona. Následne rozšíri jednu zo svojich vy-
kopávok tak, že položí archeológov na políč-
ka A (pyramída) a B. Keďže A už je pyramí-
da, nemôže druhého archeológa položiť na C 
– tiež pyramídu. 

Červený otočí jednu zo svojich kariet: Mrs. 
Blackmoore. Následne poloýí dvoch archeo-
lógov na susedné políčka. Najprv na A. potom 
na B. 

Biely otočí jednu zo svojich kariet: colonela Tan-
gerinea. Následne rozšíri jednu zo svojich vyko-
pávok tak, že položí troch archeológov. Prvého 
na A, druhého na B a tretieho na C. Pravidlo 
„hada“ ostáva platné. 

5 mecenášov pomáha „finančne“ hráčom k lepším možnostiam pri 
vykopávkach a obsadzovaní múzea. 
Ak hráč využije vlastnosť mecenáša, otočí jeho kartu o 90°. Potom môžu 
vykonať mecenášovi priradenú akciu. V jednom ťahu je možné použiť iba 
jedného mecenáša – otočiť iba jedinú kartu. Karta sa môže použiť 
v jednom kole najviac jed raz. Mecenáša môže však hráč aktivovať 
viackrát za kolo, ak má viacero kariet s jeho obrazom. 
 
a) Lady Violet 

Hráč si vezme jedného archeológa zo spoločnej zásoby 
a vykoná s ním jednu z akcií A - začať nové vykopávky, B - 
rozšíriť existujúcu vykopávku. Ak hráč nemá archeológa 
v spoločnej zásobe, nemôže využiť pomoc lady Violet.  
„Lady Violet pozýva ešte jedného odborníka archeológa do vašej 
skupiny archeológov.“  

b) Lord Lemon 
Hráč môže buď začať vykopávky položením archeológa na políčko 
s pyramídou (akcia A), alebo rozširovať vykopávky tak, že jedného 
z práve kladených dvoch archeológov položí na políčko s pyramídou 
(akcia B). 
„Lord Lemon vlastní povolenie Egyptskej vlády prehľadávať 
pyramídy.“ 

c) Sir Brown 
Hráč pošle jedného archeológa z vlastnej zásoby do múzea, 
aby obsadil pre vás niektorú výstavnú halu. Teda miesto na políčko 
územia posielate archeológa do múzea. Toto tvorí váš celý ťah. Pritom 
musíte dbať pravidiel nasadzovania archeológov do múzea. (Pozri fázu 
3.) 
„Sir Brown má dobré styky s riaditeľom múzea a vie preto rezervovať 
výstavnú halu.“ 

d) Mrs. Blackmore 
Hráč môže začať vykopávku a pritom použiť miesto 
jediného hneď dvoch archeológov z vlastnej zásoby (akcia 
A). Prvého archeológa pritom hráč umiestni na ľubovoľné 
voľné políčko a druhého na s ním susediace políčko. Žiaden z archeológov však nesmie byť položený 
na políčko s obrázkom pyramídy. 
„Mrs. Blackmore je schopná vám zabezpečiť vybavenie pre hneď dva hlavné stany, ale tieto hlavné 
stany musia spolu susediť. Nemáte dosť pomocníkov, ktorí by to rozniesli na dve nesusediace mies-
ta.“ 

e) Colonel Tangerine 
Hráč rozširuje existujúce vykopávky (akcia B) tak, že položí miesto dvoch až troch archeológov 
z vlastnej zásoby. Pritom musí byť dodržané pravidlo nadväznosti. Prvého položí na políčko susedné 
s políčkom, na ktorom už je niektorý jeho archeológ. Druhého položí tak, aby bol na susednom políčku 
s políčkom na ktoré práve položil prvého archeológa v tomto ťahu. Tretieho položí tak, aby bol na su-
sednom políčku s políčkom na ktoré práve položil druhého archeológa v tomto ťahu. Žiaden 
z archeológov však nesmie byť položený na políčko s obrázkom pyramídy. 
„Colonel Tangerine vám posiela pomoc vo forme vojakov, ktorí s ľahkosťou prenášajú to, čo sa im ká-
že. Takže môžete naraz vyslať troch archeológov. Oni vojakom vysvetlia, čo potrebujú a vojaci to 
z existujúcich vykopávok prinesú.“ 

 
Akonáhle ostane v hre už iba jeden hráč, teda všetci ostatní pasovali, má tento hráč k dispozícii už iba 
jediný ťah. Po ňom začína fáza 3. 

Fáza 3 – vyhodnotenie 
Počas tejto fázy získajú hráči karty parciel a rezervujú si haly v múzeu pre výstavu na konci hry.  
Vyhodnotenie zón 
Zóny sa vyhodnocujú postupne a samostatne. Začína sa 
zónou s číslom 1 a pokračuje sa podľa čísel (teda tak, ako boli 
vyložené). 
V každej zóne sa vytvorí poradie hráčov podľa počtu archeo-
lógov v zóne. Hráč, ktorý má najviac archeológov v zóne sa 
stáva prvým. Druhým je hráč s druhým najväčším počtom 
archeológov v zóne a tretím hráč s tretím najvyšším počtom 
archeológov atď. Hráč, ktorý nemá ani jedného archeológa 
v zóne sa nevyhodnocuje (teda nemá umiestnenie). 
Rovnosti: Ak by mali dvaja alebo viacerí hráči rovnaký počet 
archeológov v zóne, rozhoduje o poradí lišta riešenia rovností. 
Hráč, ktorého značka je na políčku s nižším číslom (čiže hráč 
ktorý pasoval skôr), vyhráva rovnosť.  
Prvý hráč zóny si volí z dvoch možností: 
• Vziať si jednu z dvoch parciel, z ktorých pozostáva zóna 

(pozri „branie parcely“). 
• Jedným zo svojich archeológov zo spoločnej zásoby 

rezervovať halu v múzeu. Ak hráč nemá archeológa 
v spoločnej zásobe, nemôže rezervovať halu v múzeu 
(pozri „rezervácie v múzeu“). 

Potom má druhý hráč taktiež dve možnosti výberu: 
• Vziať si zvyšnú parcelu, respektíve vybrať si z dvoch 

parciel (podľa toho, či si prvý hráč vzal alebo nevzal par-
celu).  

• Jedným zo svojich archeológov zo spoločnej zásoby 
rezervovať halu v múzeu. Ak hráč nemá archeológa 
v spoločnej zásobe, nemôže rezervovať halu v múzeu. 

Pozor: Ak je v niektorej zóne iba jediný hráč zastúpený, tak má 
iba práva prvého! 
Ak po akciách prvých dvoch hráčov ostane ešte parcela – 
parcely (aspoň jeden hráč sa rozhodol rezervovať halu 
v múzeu), môže si tretí hráč, prípadne ešte aj štvrtý hráč brať 
parcelu. Tretí a štvrtý hráč si však nemôže rezervovať halu 
v múzeu. 
Nakoniec sa zvyšné karty zóny založia naspäť do škatule. 
Všetci archeológovia z vyhodnotenej zóny sa vrátia do spoloč-
nej zásoby a prejde sa k vyhodnocovaniu nasledujúcej zóny.

Vyhodnotenie zóny: V tejto zóne má modrý so 4 
archeológmi prevahu. Červený a zelený majú 
zhodne po 2 architektoch a biely má jedného. 
Zelený pasoval skôr ako červený, takže sa stal 
druhým v poradí. Červený je tretí a biely štvrtý. 
Modrý má na výber medzi jednou z dvoch kariet 
a rezerváciou v múzeu. Vezme si kartu vľavo. Tá 
mu prinesie okamžité 3 body, teda sa posunie na 
počítadle o tri políčka. Potom položí kartu 
mecenášom navrch pred seba. Už pri svojom 
ďalšom ťahu ju môže použiť a využiť tak pomoc 
lorda Lemona. 
Zelený má na výber medzi druhou kartou 
a rezerváciou v múzeu. Rozhodne sa ísť do 
múzea (pozri ďalší príklad). 
Červený nemôže ísť do múzea (je tretí), tak si 
vezme zostávajúcu kartu. Na karte nie sú body, 
takže sa neposúva na počítadle. Potom položí 
kartu mecenášom navrch pred seba. Už pri 
svojom ďalšom ťahu ju môže použiť a využiť tak 
pomoc Mrs. Blackmore. 
Nakoľko neostala už žiadna karta, nedostane 
biely nič. Všetci archeológovia z vyhodnotenej 
zóny sa vrátia do spoločnej zásoby a prejde sa 
k vyhodnocovaniu nasledujúcej zóny. 
 

Zóny sa vyhodnocujú v tu naznačenom poradí. 


